Állománygyűlés a Megyeházán

2024.05.04. 20:00

Ünnep a tűzoltóknál: „Életük árán is mentenek” (képgaléria)

A hagyományoknak megfelelően az idén is ünnepélyes állománygyűlésen emlékezett meg a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról május harmadikán Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében.

Kovács Erika

Az állománygyűlésen Csillag István tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató elismerésben részesítette a kiemelkedő munkát végző tűzoltókat.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Márta Attila tűzoltó hadnagy emlékezett meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről. Kiemelte, Szent Flórián élete, magatartása és mártírhalála példaként szolgál korunkban. Aláhúzta, főhajtással és tisztelettel kell adózni azon társaik emlékének is, akik már nem lehetnek itt, akiket hivatásuk mártírjaiként, nagyjaiként tisztelnek. – A tűzoltók mindennapi élete, munkája a valóságban közel sem annyira romantikus, mint azt többen gondolják, adódnak olykor nehéz helyzetek is. Ilyen a halálos, illetve súlyos közúti baleseteknél a műszaki mentés, a villám sújtotta lakóház tüzének oltása és a jégről való mentés. Gyakoriak a civil rendezvényeken tartott mentési-oltási bemutatók, tűzoltósport-versenyek és beavatkozások, kárfelszámolás ipari szerencsétlenségeknél, hetekig tartó védekezés a gátakon árvízveszélynél. Legyen szó hétköznapokról, illetve rendkívüli állóképességet, fizikai és lelkierőt kívánó beavatkozásokról, életveszélyes helyzetekről, a tűzoltók mindig készen állnak a segítésre, a mentésre, akár életük kockáztatásával is – fogalmazott a szónok.

Az állománygyűlésen a hagyományokhoz híven a kiválóan teljesítő tűzoltókat elismeréssel jutalmazták. Csillag István tűzoltó ezredes, igazgató és a városok vezetői, ahol hivatásos tűzoltó-parancsnokságok működnek, köszöntötték és elismerésben részesítették a szakmailag kiemelkedő tevékenységet végzett tűzoltókat, valamint a szervezeti egységek legkiválóbb munkatársait. Az ünnepséget megelőzően Csillag István tűzoltó ezredes, igazgató, Jakab Tamás tűzoltó alezredes, vármegyei tűzoltósági főfelügyelő, Rauch József tűzoltó alezredes, veszprémi kirendeltségvezető, valamint Nádai Tamás, tűzoltó ezredes, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka megkoszorúzták a veszprémi várfalban lévő Szent Flórián-szobrot. Az állománygyűlésen Felföldi Gábor, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja szép verssel ajándékozta meg a jelenlévőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában