Önkormányzati ülés Zircen

2024.05.04. 11:00

Kék fényben a számadatok

A rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat is számot adott elmúlt évi tevékenységéről Zirc város képviselő-testülete előtt.

Kelemen Gábor

A városházán tartott önkormányzati ülésen elsőként a Veszprémi Rendőrkapitányság közbiztonsági helyzetről adott beszámolóját tárgyalták Zircre kivetítve. Ebből kiderült, hogy a regisztrált bűncselekmények a város területén kismértékben emelkedtek 2023-ban az azt megelőző évhez képest, és hasonló a helyzet a közterületen elkövetett bűncselekmények számának vonatkozásában. A csalás miatt elrendelt eljárások száma folyamatosan növekedett az elmúlt években, a negatív tendencia egyértelműen az online tér felhasználásával elkövetett jogsértő cselekmények ugrásszerű megnövekedésével magyarázható.

Szelthoffer Ferenc tűzoltóparancsnok és az önkormányzati tűzoltók, tőlük balra Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság megbízott kapitányságvezetője, mögötte Nátrán Albin vármegyei vezető mentőtiszt a képviselő-testület ülésén
Fotó: Kelemen Gábor

A gyorshajtók okán képviselői kérdésre válaszolva Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes, megbízott kapitányságvezető kifejtette, semmi akadálya nincs annak, hogy a rendőrség Zirc belterületi útjain sebességet mérjen.

A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság pénzügyi és szakmai beszámolóját is jóváhagyták a döntéshozók, egyben elismerték a tűzoltóság személyi állományának magas színvonalú és kiegyensúlyozott szakmai munkáját.

Ami az elmúlt évi káresemények számát illeti, a zirci tűzoltóknak 174 esetben kellett beavatkozniuk, 135 műszaki mentésnél és 39 tűzesetnél volt szükség a segítségükre. A tűzoltóság 2023. évi gazdálkodásáról elmondható, hogy a belügyminisztériumi támogatás és az önkormányzati hozzájárulás emelkedett a korábbi évhez képest. A normatív támogatást az önkormányzatok – egy település kivételével – kiegészítik, így a tűzoltóság működése gazdaságilag finanszírozott volt.

A Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet elmúlt évi tevékenységére vonatkozó tájékoztatót is tudomásul vette a város képviselő-testülete. Tavaly összesen 2180 feladatot láttak el a zirci mentőegységek 118 463 kilométer futásteljesítménnyel. A sürgős esetek többségében a lélektani tizenöt percen belül a helyszínre érkeztek. Idei céljaik között szerepel a mentőállomás komfortfokozatának javítása és korszerű mentéstechnikai eszközök beszerzése.

Nátrán Albin vármegyei vezető mentőtiszt hozzászólásában kifejtette, hogy tavaly szeptembertől Veszprém vármegyében az Országos Mentőszolgálat szervezi a sürgősségi ügyeleteket, a korábbi háziorvosi ügyeletet. Arra törekednek, hogy a sürgősségi ellátást is hasonló színvonalon lássák el, mint a mentőellátást, a mentőszolgálat 0–24 órában elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában