Közös ünnep

2024.05.04. 15:30

Gyereket a magasba! – a veszprémiek idén dupláztak (képgaléria, videó)

Az édesanyák és a gyermekvállalás közös ünnepe zajlott a Laczkó Dezső Múzeum előtti téren és játszótéren május 4-én. Az országban ezen a napon negyven helyen tartottak hasonló eseményt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. Idén hetedik alkalommal hívták fel a figyelmet a családalapítás, a gyerekvállalás fontosságára, a családi élet örömeire a Gyereket a magasba! rendezvénnyel.

Benkő Péter

Az eseményt megelőző műsorban a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola Tücsök zenekara, majd az intézménynek a Báthory-iskolába kihelyezett alsós néptánccsoportja lépett fel, őket a Gizella-díjas Kis-Bakony táncegyüttes műsora követte. A rendezvény fővédnöke, Porga Gyula polgármester is kilátogatott az eseményre. A Gyereket a magasba! mentora évről évre Héthelyi Réka, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom helyi szervezetének vezetője, míg szintén visszatérő partnerei a Családika, a Szent Margit Óvoda, a Kukkantó Egyesület, a Veszprém Televízió, a Csermák Antal Zeneiskola és a város önkormányzata.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A részt vevő családok a zenés-táncos műsorok megtekintése után két kört alkottak a téren, ahol az anyukák és apukák kezét megfogva a gyerekek egy flashmob keretében, nagy közös táncot roptak, majd a felnőttek együtt, egyszerre emelték magasba a gyerekeket. A kezdeményezés legfőbb célja ezzel az volt, hogy hirdessék, szülessenek meg a kívánt gyermekek, mert családban élni igen jó dolog. A gyerekemelésen olyan szép számban vettek részt a látogatók, hogy meg kellett ismételni – ez is jelzi, aki gyermeket vállal, az komolyan is gondolja a gyermeknevelést. Legalábbis Veszprémben ezek szerint így van.

A közös produkció után a résztvevők megemlékeztek az anyák napjáról, a jelen lévő gyerekek a táncosokkal együtt elénekeltek egy szép anyák napi dalt, majd a Kukkantó Baráti Kör Egyesület tagjai meglepetésként anyák napi verseket szavaltak. Valamennyi kilátogató kisfiú és kislány virággal köszönthette édesanyját, a fellépő fiatalok pedig könyvajándékot vehettek át. A Gyereket a magasba! program fő attrakciója, majd az édesanyák köszöntése után Így tedd rá! címmel a Szent Margit Óvoda óvodapedagógusai rendeztek játszóházat, saját ovisaikat is bevonva a közösségi táncformációba. 

Somody Zsuzsanna, a Kukkantó Baráti Kör Egyesület elnöke, az esemény moderátora valamennyi szervező nevében megköszönte az önkormányzat támogatását, lapunknak pedig elmondta, egyesületük évek óta társszervezője az eseménynek. – Mindig célunk volt a családban gondolkodás erősítése, arra ösztönözni a szülőket, hogy a szabadidő hasznos eltöltése egyrészt a családnak, mint közösségnek jelent sokat, másrészt a gyermekek fejlődésében is előrelépést adnak a hasznos és boldog pillanatok. Ebben a szellemiségben szerveződött a mai program is, és természetesen minden hasonló kezdeményezés mellé odaállunk – mondta el Somody Zsuzsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában