A költő emlékére

2024.05.06. 15:21

Életben tartják a lángot - A tapolcai Batsányi hét megnyitóján jártunk (videó)

Nem sok település büszkélkedhet olyan magyar felmenővel, aki az egyetemes történelemben, a világtörténelemben és nemzetünk történelmében is letette névjegyét.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen Juhász Lilla és Káldi Stella néptáncolt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt Dobó Zoltán polgármester a Batsányi hét megnyitóján a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi tagintézményében.  

- Tíz éven keresztül a szervezőkkel együtt mindent megtettünk annak érdekében, hogy Batsányi kultuszát, örökségét életben tartsuk. Fontos ez kulturális, irodalmi, szempontból, de talán a legfontosabb, hogy hűek maradjunk a költőhöz és ahhoz a hazafihoz, aki reménnyel telve és a változásokban bízva sok nehézséget vállalt az életében – mondta a polgármester és biztatta az intézmények vezetőit és a Városszépítő Egyesület vezetését, hogy tartsák életben a Batsányi kultuszt. Hozzátette, hogy számtalanféleképp megítélhető, hogy Batsányi a maga korában, jól, vagy nem jól cselekedett. Ami számunkra a legfontosabb, hogy ragadjuk meg, hogy ez az ember közülünk való és ameddig csak lehet, tartsuk életben a lángot, hadd világoljon nekünk. Bízzunk abban, hogy előbb-utóbb ebből a sok kis iskolából lesz valaki, aki ezt az örökséget tovább viszi - mondta.  

Komjátiné Nyakó Györgyi intézményvezető példaként állította a diákok elé Batsányit, aki, mint mondta, a városban született és töltötte gyermekkorát. Sétált a tó partján, talán fürdött is benne.

- Megpihenhetett az árnyat adó fák alatt és a szomszédos iskolában tanulta a betűvetést, abban az épületben, amely a Dunántúl egyik legrégebbi népiskolája volt. Misére mehetett családjával, ahogy ti is teszitek. Innen indult el költői pályafutása. Négy nyelven beszélt a fiatal költő, akit tehetsége az irodalmi élet vezető szerepére is képessé tett volna. Versei nem csupán irodalmi értéket képviseltek, hanem tükröt tartottak a 18. század Magyarországa zavaros társadalmi, politikai viszonyainak, a szabadság szeretetet és a haladás eszméit hirdették. A Batsányi napok eseményei lehetőséget adnak arra, hogy méltóképpen emlékezzünk a költőre.

Az ünnepségen Bajnerné Mohai Mónika tanárnő bemutatta az iskola újságjának legújabb számát. Az iskola aulájában rendezett kiállításról Lakatosné Szakmándi Erika tanárnő beszélt, megnyitva a népviseletek bemutatóját. Verset mondott Farkas Máté, Juhász Lilla és Káldi Stella néptáncolt és az együtt ünneplők koszorúztak. Az ünnepi héten a diákokra tanulmányi versenyek várnak, gálán mutatkoztak be, valamint megemlékezéseket, emléksétát szerveznek a város Batsányi emlékhelyein.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában