Az Év balatoni háza

2024.05.06. 20:00

Balatonfüredre került a rangos elismerés (képgaléria)

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel együttműködve tavaly is, immár hatodszor, meghirdette az Év balatoni háza építészeti díjpályázatot, melynek lebonyolítását az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatta. Az egyik díj Balatonfüredre került.

Benkő Péter

A díjra a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, 2014. január elseje után használatba vett épületekkel lehetett az elmúlt év végéig pályázni. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre. Újdonság volt, hogy idén először nem hirdettek kategóriákat, a beérkezett pályaművek alapján a bírálóbizottság döntötte el, milyen épületeket kíván díjazni.

Balatonfüredre került a rangos verseny egyik díja
Balatonfüredre került a rangos verseny egyik díja
Fotó: Fülöp Ildikó

A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett vármegye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára volt. A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a megvalósult épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal. Ebben az évben tizennyolc pályamű érkezett a Balaton régióból. A beérkezett pályázatokból előbírálat után a zsűri nyolcat választott ki, melyeket a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után indult a bírálat.

Középületek közül a zsűri a balatonfüredi Modern Műtár (MoMű) épületét jutalmazta a rangos, az Év balatoni háza 2023 díjjal. Az építész Vikár András, Lukács István és Gál Árpád.

A Modern Műtár (MoMű) épületét jutalmaztaák Az Év Balatoni Háza 2023 díjjal
A Modern Műtár (MoMű) épületét jutalmaztak az Év balatoni háza 2023 díjjal
Fotó: Fülöp Ildikó

A MoMű létrehozása a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) program keretében valósult meg, lapunk ezért megkérdezte Müller Mihályt, a VEB 2023 sajtófőnökét a részletekről. Mint azt megtudtuk, a MoMű kialakítását a program finanszírozta közel háromszáz millió forintból, a megvalósítás két épületet érintett. – Jó példája mindez annak, mennyire sikeresen tud együttműködni Veszprém, a kulturális főváros, Balatonfüred, a programhoz csatlakozott település, illetve műgyűjtők, jelen esetben Nemes Judit és Szöllősi-Nagy András, akik párizsi gyűjteményükből hozták létre a MoMű fotó- és képzőművészeti kiállítását – mondta el Müller Mihály.

Örökségünket kinyitva a jövő felé megtaláljuk az európai létben magyarságunkat, magyarságunkban az európaiságunkat – mutatott rá a tavalyi átadón Navracsics Tibor
Örökségünket kinyitva a jövő felé megtaláljuk az európai létben magyarságunkat, magyarságunkban az európaiságunkat – mutatott rá a tavalyi átadón Navracsics Tibor
Fotó: Benkő Péter/Napló

Tavaly, az új intézmény megnyitóján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, a Balaton keleti medencéjének határozott karaktert adó kezdeményezéseknek az egész országra, egész Európára kisugárzó hatása van. – Örökségünket nem múzeumokba zárva, hanem kinyitva a jövő felé megtaláljuk az európai létben magyarságunkat, magyarságunkban az európaiságunkat – mutatott rá a tavalyi átadón a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában