Ballagás

2024.05.06. 21:44

„Az élet akkor boldog, ha az ember hitelesen él” (galéria)

Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Fenyvesi Zoltán, a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója adta át a legjobbaknak járó elismeréseket a Lóczy Lajos Gimnázium ballagási ünnepségén Balatonfüreden, a Kisfaludy-színpadon az elmúlt hétvégén, ahol 90 diák vett búcsút az alma matertől.

Kovács Erika

90 diák vett búcsút az alma matertől a hétvégén a Lóczy Lajos Gimnázium ballagási ünnepségén

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Iskolánkból, a Lóczy Lajos Gimnáziumból fennállásának 69 éve alatt sok sikeres életpálya indult és indul ma is el. 64 évvel ezelőtt az egyik osztályban 47 társával együtt érettségizett egy diák: Horváth Balázs. Akkor még senki sem tudta, hogy ő lesz Magyarország rendszerváltás utáni első belügyminisztere, emlékezett Duna Katalin igazgató. 

Az ismert személyiségről, aki 2006-ban hunyt el és mindig büszkén tekintett alma materére, felidézte egyebek mellett a nevéhez fűződő első önkormányzati törvényt és a határon túli magyarok felkarolását. Emlékére 16 évvel ezelőtt díjat alapítottak, mellyel herendi porcelán jár. A kitüntetést minden tanévben egy végzős diák kapja meg, aki sokat tett az iskoláért, a közösségért. Ezt a díjat idén Székely Mátyás 12. b osztályos tanuló vehette át. Lóczy-plakettet kaptak azok a diákok, akik végig kitűnő tanulmányi eredményt értek el. Ezt kapta meg Erős Eszter 12. b osztályos tanuló, Wagenhoffer Diána, a 12. a és Tihanyi Tamás, a 12. b osztályból. 

Duna Katalin igazgató beszélt több más kiemelkedő teljesítményt nyújtott diákról is, majd méltatta Kontrát Károly országgyűlési képviselő segítségét, közbenjárását, ugyanis kormányzati támogatással az iskolát teljesen felújították, korszerűsítették, bővítették. Az igazgató köszöntőjében a boldog életről is szólt az ünnepségen. 

– Az ember nem akkor boldog, ha sikeres életet él, hanem ha hiteleset, önazonosat. Az ember akkor lesz önazonos, ha a benne rejlő potenciált, talentumot megvalósítja, vélekedett. Hozzátette, ahogy a magban rejlik a növény, amely jó termőtalajt és megfelelő időjárási viszonyokat igényel ahhoz, hogy teljes pompájában kibontakozhasson, a fiatal is magában hordozza annak az embernek a képét, jellemét, amilyenné válni szeretne. A szülő, a pedagógus sokat tehet mindezért. 

– A jövendő terhe vállaidon fekszik. Légy erős, törhetetlen, hogy azt diadalmasan elviselhesd! – hangsúlyozta Duna Katalin igazgató, majd külön méltatta a család, a szülők, a nagyszülők támogatását, kollégái munkáját. 

– A ballagás a diákélet talán legszebb pillanata. Felemelő esemény, amellyel lezárul egy fejezet, vélekedett lapunknak Kontrát Károly képviselő. Megjegyezte, a végzősök előtt sok lehetőség áll, tanulhatnak, illetve dolgozhatnak, a gimnáziumi évek alapozzák meg a diákok jövőjét, fontos, hogy a megszerzett tudást jól alkalmazzák majd. A politikus aláhúzta, vármegyénkben a diákok korszerű körülmények között, kitűnő pedagógusoktól, sokat tanulhatnak. – A lényeg, hogy a diákévek után legyenek boldogok, sikeresek, jó polgárai a hazának! – hangsúlyozta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában