Hirdetés

2024.05.07. 12:28

Ezt teszi a szervezetünkkel a kávé: 5 jótékony és 5 káros hatás, amiről érdemes tudni

A kávé kétségtelenül az egyik legnépszerűbb ital a világon, amit nemcsak az élénkítő hatása miatt kedvelnek az emberek, hanem az egészségünkre gyakorolt számos előnye miatt is. Ugyanakkor nem árt tisztában lennünk azzal, hogy néhány szempontból hátrányunk is származhat a kávéfogyasztásból.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Az alábbiakban megnézzük, hogy mennyi kávét – jobban mondva koffeint – egészséges napi szinten bevinnünk a szervezetünkbe, ezután pedig kitérünk arra, hogy milyen előnyeink származhatnak abból, ha betartjuk ezt a mennyiségi korlátozást. Végül, de nem utolsósorban pedig a kávézás esetleges egészségügyi hátulütőire is kitérünk.

Az egészséges mennyiség

A legtöbb egészséges felnőtt számára a napi 400 milligramm koffein bevitele még abszolút biztonságos. De mit is jelent ez pontosan? Egy eszpresszó körülbelül 47-75 milligramm koffeint tartalmaz, egy americano pedig 94-150 milligramm közötti mennyiséget. Összehasonlításképp: egy dobozos kólában ez a mennyiség 34 milligramm. Fontos azonban kiemelni, hogy az egyes italok tényleges koffeintartalma nagyon változó lehet, hiszen mindenhol más módszerrel, más kávébabból készítik ezeket az italokat. De mindenesetre ez az általános ajánlás jó kiindulópont lehet.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy pontosan mikor kávézunk. Érdemes a koffeinbevitelünket a délelőtti, vagy maximum kora délutáni órákra korlátozni, máskülönben a koffein könnyen megzavarhatja a bioritmusunkat – de erről később még részletesebben is írunk.

A kávézás 5 előnye

A kávézás legegyértelműbb pozitívuma, ami miatt világszerte rengetegen fogyasztják nap mint nap, az nem más, mint a szellemi frissességet és teljesítményt fokozó tulajdonsága, amit a koffeinnek köszönhet. A koffein, a kávé fő összetevője, stimulálja az idegrendszert és növeli a dopamin és noradrenalin szintjét. Ezáltal javítja a hangulatot, csökkenti a fáradtságot, és fokozza a szellemi teljesítőképességet.

A kávé emellett rendkívül magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ami segíthet a szervezetnek az oxidatív stressz, azaz a káros szabad gyökök elleni védekezésben. Az antioxidánsoknak köszönhetően csökkenthet az olyan betegségek kialakulásának kockázata, mint a szív- és érrendszeri problémák, valamint bizonyos típusú rákos megbetegedések.

A kávéban található koffein továbbá az anyagcserét is felgyorsíthatja, segítve ezzel a testsúlykontrollt. Kétségtelen: a kávéfogyasztás hozzájárulhat a fogyáshoz és a testsúly fenntartásához. Ehhez kapcsolódó kiemelkedő előnye, hogy a kávézás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – erre már több tanulmány is rámutatott. A rendszeres kávéfogyasztás ugyanis összefüggésbe hozható az inzulinérzékenység javulásával.

Ha mindez nem lenne elég, ez a csodálatos ital képes a kognitív hanyatlás lassítására és az idegrendszeri betegségek kialakulási esélyeinek minimalizálására. Így a kávé szerepet játszhat az Alzheimer- és a Parkinson-kór elleni védelemben.

5 káros hatás, amivel számolnunk kell

Azt már említettük, hogy nem mindegy, mikor iszunk kávét: a koffein stimuláló hatása ugyanis alvászavarokat is okozhat. A délutáni, esti órákban elfogyasztott kávé hátráltathatja az elalvást, beleszól az alvási mintázatba és megnehezíti a mély, pihentető alvás elérését.

Szintén fontos hátránya, hogy a kávéban található koffein könnyen szorongást és idegességet is okozhat. Azok, akik érzékenyek a koffeinre, gyakran tapasztalhatják, hogy a túlzott mennyiségű kávéfogyasztás fokozza a szorongásérzetüket és az általános izgatottságukat.

Bár az összefüggés mind a mai napig vitatott, néhány kutatás arra következtetett, hogy a kávéfogyasztás hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Ez az egészségügyi kondíció pedig hosszú távon olyan komoly problémákhoz vezethet, mint a szív- és érrendszeri betegségek.

És ez még nem minden: egy másik létfontosságú szervünkben is okozhat gondokat a kávé, ha túlzásba visszük. A kávé savtartalma irritálhatja a gyomrot, különösen igaz ez akkor, ha üres hassal fogyasztjuk. Ez gyomorégést, savas refluxot és más emésztőrendszeri kellemetlenségeket eredményezhet, különösen azoknál, akik hajlamosak emésztőrendszeri problémákra.

Végül, de nem utolsósorban a külsőnkön is meglátszik, ha túlzásba visszük a kávézást vagy nem ügyelünk arra, hogyan fogyasztjuk ezt az italt. Tény, hogy a fogzománc a legkeményebb anyag az emberi testben, de apró pórusok vannak a felszínén. Ha kávét iszunk, akkor a benne található tanninok beszivárognak ezekbe a pórusokba, mély foltokat hagyva maguk után. Mivel a kávé savas, idővel a zománcot is elkoptathatja, ami még több folthoz vezethet. Ezt persze orvosolhatjuk fogfehérítéssel, ami ma már rutinbeavatkozásnak számít.

Ügyeljünk a szabályokra!

A kávé rendkívül sokoldalú ital, amely nemcsak élénkséget ad, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Azonban az ideális napi mennyiség betartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy kihasználjuk ezeket az előnyöket, miközben elkerüljük a potenciális negatív hatásokat. Mindannyiunk számára érdemes kialakítani egy egyéni, egészséges kávéfogyasztási rutint, hogy a jótékony hatásait hosszú távon élvezhessük. Ha pedig úgy látjuk, hogy a fogainkat megviseli ez a szokásunk, igyekezzünk minden kávézás után öblögetni, vagy időnként beiktatni egy-egy fogfehérítés-kezelést!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában