Ősbemutató

2024.05.07. 18:00

Hegyizene Hegymagason

Szendőfi Balázs filmrendező-zeneszerző új, Hegyizene című filmjének ősbemutatóját láthatják az érdeklődők Hegymagason május 11-én a Szitakötő kertben.

Szijártó János

A szombati rendezvényen pódiumbeszélgetés lesz a filmrendezővel és Sallee Kereszturi Barbara humánökológussal a természetről és a művészetről. Ami a filmet illeti, megszólal benne a táj, és a meseszerű vadregényesség bemutatása mellett kendőzetlenül szembesíti a nézőt azzal, hogy mennyire lelketlenül és milyen drasztikusan pusztítjuk még a megközelíthetetlen hegyek őstermészetét is. 

A Hegyizene című film kendőzetlenül mutatja be hogy milyen drasztikusan pusztítjuk még a megközelíthetetlen hegyek őstermészetét is
A Hegyizene című film kendőzetlenül mutatja be, hogy milyen drasztikusan pusztítjuk még a megközelíthetetlen hegyek őstermészetét is
Fotó: Hegyizene című film

Az Erdélyi-szigethegységről van szó, amelynek számos területe mind tudományos feltártságában, mind a köztudatban némileg fehér folt. Románia nyugati határához, így Magyarországhoz is közel helyezkedik el, a Partium és Erdély határán. Sok folyó, köztük a Berettyó, a Körösök, a Meleg-Szamos és az Aranyos forrásvidéke található az itt tömörülő, 145 millió éves hegységtömbben. Európa legváltozatosabb karsztvidékét rejti, amit teljes egészében a víz formál a mai napig. Huszonöt emeletnyi magasságú barlangbejáratok, százméternyi mélységben ásító zsombolyok, föld alatti gleccserek, felfakadó és ismét a föld alá bukó búvópatakok világa ez. A film zenéje külön figyelmet érdemel, mint a cím is jelzi, fontos, talán a mesélővel egyenrangú szerepe van az üzenet közvetítésében, amit nem lehetséges csak szavakkal és képekkel elmondani. Fekecs Ákos és Szendőfi Balázs handpan–basszusgitár duettjei festik alá a jeleneteket, a sziklák közt csobogó víz lágy állhatatosságával közvetítve az Erdélyi-szigethegység hangulatát. Az egy és negyed órás film mesélője Nagy Katica, írta, rendezte, fényképezte, vágta Szendőfi Balázs.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában