Új évad, nagy klasszikusok, izgalmas felfedeznivalók

2024.05.07. 20:00

A Lehetőségek évadának előadásai a Veszprémi Petőfi Színházban (képgaléria)

Az előző két évad műsorkínálata a szeretet és a boldogság tematikája köré épült. A következőé a lehetőséget járja körül változatos módon.

Hankó András

A Petőfi Színház vezetése, Oberfrank Pál igazgató és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes Porga Gyula polgármester társaságában, kedden délelőtt mutatta be a sajtó képviselőinek a 2024/2025-ös évad műsortervét, amelyben a régi klasszikusok mellett ott szerepelnek majd a 21. századi ember élethelyzeteiről, az őt érő korspecifikus kihívásokról szóló darabok is.

Oberfrank Pál, Porga Gyula és Kellerné Egresi Zsuzsanna a sajtótájékoztatón
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az első bemutatóra nem kell sokat várni, hiszen már a júliusban megrendezendő VII. Rátonyi Róbert Operettfesztiválon felcsendülnek Bakonyi Károly és Gábor Andor örökzöld klasszikusa, a Mágnás Miska dallamai. Az operettet Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója viszi színre. Az ük- és dédszüleink világa iránt nosztalgiát érzők szívét-lelkét egészen biztosan megmelengeti majd Szép Ernő halhatatlan műve, a Lila ákác is, amelyet Őze Áron rendez. Ugyan bő két és fél évszázada született, ám ma is érvényes és nagyon tanulságos Moliére zseniális vígjátéka, a Képzelt beteg, amelyet a nézők Oberfrank Pál rendezésében láthatnak. A jelenbe ugorva: bekerül a repertoárba a Bolba–Szente–Galambos szerzőtrió Csoportterápia című, Forgács Péter rendező zenés komédiája, amely abszolút nem komolykodva – sőt, a rekeszizmokat alaposan megdolgoztatva – dolgoz fel komoly témákat. Akik látták a Bakancslista című filmet, valószínűleg örülnek majd annak, hogy a történetet ezúttal színházi interpretációban tekinthetik meg. A várakozást csak még izgalmasabbá teszi, hogy a vígjátékot a színházban nagy sikerrel játszott Happy Ending rendezője, Tasnádi Csaba jegyzi.

A Játékszínben ősztől ismét látható a VII. Lélektől lélekig Fesztiválon bemutatott, Topolcsányi Laura írta IMAgináció című, a transzgenerációs problémákat körüljáró monodráma, amelyet szintén Tasnádi Csaba rendezett. A tragikusan fiatalon elhunyt magyar énekesnek és dalszerzőnek, Szécsi Pálnak – aki csak idén töltené be a 80. életévét – állít emléket a „Volt egy fiú” Szécsi Pál ’80 című koncertszínházi előadás, amelynek írója, rendezője és szereplője Keller János. Harsányi Zsolt rendezésében láthatjuk majd a világon mindenütt hosszú-hosszú évtizedek óta töretlen érdeklődéssel kísért Kaukázusi krétakört, Bertolt Brecht egyetlen optimista drámáját.

A derű természetesen a Játékszín intim terébe is beköltözik az új évadban: először Neil Simon és Marvin Hamlisch kamaramusicalje, a Kapj el! lesz látható Szomor György rendezésében, majd az Orlai Produkció vendégelőadásaként Peter Quilter Behavazva című vígjátéka érkezik, amelynek szereplői Nagy-Kálózy Eszter és Schneider Zoltán. A rendező Őze Áron.

A gyermek- és ifjúsági előadások terén is erős a felhozatal. Megelevenedik a színpadon a Grimm testvérek örök érvényű, korosztályokon átívelő mondanivalót hordozó meséje, A brémai muzsikusok, amelyet a Petőfi Színház két ikonikus művésze, Módri Györgyi és Máté P. Gábor rendez. Oberfrank Pál rendezésében Jön Frakk, a macskák réme is, meg persze Irma néni, Károly bácsi, Szerénke és Lukrécia, nemzedékek kedvencei. Elsősorban a kamaszoknak szól a Nyári Oszkár rendezte, Szótagszámláló című élőzenés versszínház, valamint az I’m online című ifjúsági színházi előadás Tóth Géza rendezésében. A színház főleg a náluk kicsit fiatalabbaknak szánja a BonBon Matiné bérletet, amely a klasszikus zene játékos megismertetését és megszerettetését célozza.

A nagyszínházi produkciók közül műsoron marad az Anconai szerelmesek, a Csárdáskirálynő, a Happy Ending, az Illatszertár és az Esőember, a gyermek- és ifjúsági előadások közül pedig a Mézga Család 2. „Szárnyal a kedv”, a Vuk és a Kukamese. Aki eddig netán lemaradt volna a Tortúra című pszichothrillerről, a „Lázas ifjúság...” című zenés estről, az Árva szörny és a Hatodik szék című drámákról, vagy éppen a „Mi szép a mi föladatunk” című verses estről, esetleg valamelyik előadást újranézné, ősztől megteheti ezt.

A 2024/2025-ös évadra elindult a bérletek árusítása. Elérhető az újdonságot jelentő, különleges Benczédi–Bakody-bérlet is, amely nevét a színház nemrégiben az égi társulathoz szerződött legendáiról kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában