Szemételhelyezés

2024.05.07. 11:15

Hulladékudvar: Már a zircit is használhatjuk a Magas-Bakonyban, mutatjuk a praktikus tudnivalókat

Megnyitott a zirci hulladékudvar – tette közzé a bakonyi kisváros polgármestere internetes felületén. Sokan örülnek ennek a bejelentésnek. Cikkünkben is megtalálják a használatával kapcsolatos tudnivalókat.

Rimányi Zita

A zirci hulladékudvar a bakonyi kisváros Kardosrét felőli részén található, az iparterületen, közel a vasúti átjáróhoz. A 82-es főútról, a mellette haladó kerékpárútról látható. Hétfőn nyitott ki, és ezt érdemes tudniuk nemcsak a helybelieknek, hanem a járásban, a Magas-Bakonyban élőknek is. Sőt, azok is helyezhetnek itt el hulladékot, akiknek nyaralójuk van a környéken.

Május 6-tól használható a zirci hulladékudvar. A város határában található, a Kardosréthez közeli részen, a 82-es főútról, a mellette haladó bicikliútról látható. Képünk korábban készült róla, amikor még nem voltak benne konténerek
Május 6-tól használható a zirci hulladékudvar. A város határában található, a Kardosréthez közeli részen, a 82-es főútról, a mellette haladó bicikliútról látható. Képünk korábban készült róla, amikor még nem voltak benne konténerek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Igazából az új szabályok szerint a hulladékudvarok lakhelytől függetlenül használhatóak, mindenki mindegyikben adhat le szemetet ingyenesen. Persze csak szétválogatva, és több fajtánál vannak mennyiségi korlátok. Ám ahogy a többi hulladékudvarban, most már Zircen is nagyon sokféle anyagot helyezhetünk el. Ezeket mind felsorolják a cikkünkhöz mellékelt listák, amiket az önkormányzattól kaptunk meg. 
A zirci hulladékudvar nyitvatartása szerint hétfőn 8 és 12 óra, majd 12.30 és 18 óra között, szerdán 8 és 12 óra, majd 12.30 és 16 óra között, szombaton 8 és 12 óra között vihetünk ide hulladékot. Legkésőbb a zárás előtt 15 perccel kell érkeznünk, és a lakcímkártyánkat mindenképp magunkkal kell vinnünk.

Forrás: zirci önkormányzat
Forrás: zirci önkormányzat
Forrás: zirci önkormányzat

Ahogy arról korábbi cikkeinkben, tavaly év végén is írtunk, sokáig gyűjtőedények hiányában nem nyithatott meg a zirci hulladékudvar, holott régóta készen volt a telep kialakítása. Ez idő alatt a veszprémi hulladékudvarba vihették leadni való holmijaikat a zirciek, de érthetően kevesen tették meg ezt az elmúlt években a távolság, a szállítás szükségessége miatt. Segítséget az évente megtartott lomtalanítás jelentett, de lomtalanításkor kevesebb fajta hulladékot lehet az utcára kirakni, míg a hulladékudvarokban többféle leadható. 
A zirci hulladékudvart információink szerint már 2021 tavaszán elkezdték kialakítani, és még abban az évben végeztek is a kivitelezéssel. A beruházáshoz az önkormányzat helyet biztosított, a projektgazda egy konzorcium, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás. Az üzemeltető az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában