Veszprém Vármegyei Borok Versenye

2024.05.07. 07:00

Egyforma pontszámmal kapott nagy arany minősítést két pincészet bora (képgaléria, videó)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Vármegyei Szervezete március közepén 25. alkalommal rendezte meg a Veszprém Vármegyei Borok Versenyét, melynek eredményhirdetését hétfőn tartották.

Juhász-Léhi István

Az idei évben rekordot döntött a verseny, hiszen 77 termelő 282 bora érkezett a bírálatra. A díjakat Kovács Zoltán (jobbra), és Sövényházi Balázs (középen) adta át

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) megnyitójában elmondta, a rendezvény Veszprém vármegye fontos eseménye, hiszen az egyik legváltozatosabb vármegyében élünk, benne heggyel, síksággal, a Balatonnal, de arról is híresek vagyunk, hogy kiváló boraink és borászaink vannak. 

– Nálunk van a legkisebb történelmi borvidék, a Somló, de itt van a Balaton-part, ami nemcsak a szórakozásról, az önfeledt pihenésről, hanem a borról is szól – fogalmazott a parlamenti képviselő. – Egy-egy ilyen rendezvény igazolja azt a mondást, ami úgy szól, hogy jó bornak nem kell cégér. Ám szerintünk kell a jó bornak is cégér, hiszen a borral nagyon sokan foglalkoznak – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a jó bort el is kell tudni adni, ugyanakkor tisztelet illeti mindazokat a személyeket, akik bort termelnek, hiszen a szőlő az egyik legkényesebb kultúrnövényünk, és ebből adódóan azt akár még egy napra sem lehet otthagyni. Aki már művelt szőlőt életében, az tudja, hogy ez egy egész éves folyamat, ugyanis a szüret után sincs pihenés, hanem talán még onnantól kezdődik igazán a munka. Megköszönte a borászok munkáját, amit reményei szerint a borfogyasztó közönség is értékel majd.

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém Vármegyei Szervezetének elnöke kijelentette, 25. alkalommal rendezik meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében a Veszprém vármegyei borok versenyét, ami mutatja: fontos számukra az esemény. 

– Mind a négy borvidék nevezett, ami azt is jelenti, hogy elterjedt a borversenynek a hírneve, egyre többen neveznek. Az idei évben rekordot is döntöttünk, hiszen 77 termelő 282 bora érkezett bírálatra, 221 fehér, 27 rozé és 34 vörösbor a négy borvidékről – avatott be a részletekbe az elnök, aki hozzátette, a borászok között van egy egészséges verseny, mindezek mellett fontos lenne, hogy a magyar vendéglátó egységekben elsősorban magyar borokat szolgáljanak fel. 

A díjátadón kiderült, egyforma pontszámmal kapott nagy arany minősítést a Szabó és Fia Borpince 2023-as rajnai rizlingje és a Varga Pincészet 2015-ös Aranymetszés késői szüretelésű olaszrizlingje. A legjobb vörösbor a Szászi Birtok 2020-as Bio Balaton-felvidéki Cabernet Franc-ja lett. A legjobb rozé bor a Kovács Pince 2023-as Kékfrankos rozéja, a legjobb fehér cuvée bornak járó díjat a Borbély Családi Pincészet 2023-as Tomaj Badacsonyi rózsakő-olaszrizling-kéknyelű cuvée-je érdemelte ki. 

A legjobb vörös cuvée bornak járó díjat a Veszprémi Érseki Pincészet 2022-es Vesprim Infula Rouge nedűje kapta. A NAK különdíját pedig a Fodor Borbirtok 2021-es Vörösmál aszófői olaszrizlingje vitte el. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában