Mégis lesz kumisz a gasztrofesztiválon

2024.05.02. 11:30

Átadják a megújított főutcát Badacsonytomajon

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg Badacsonytomajon Tomaj lakomáját, amely egyedülálló történelmi és gasztrofesztivál lesz a szervezők szándéka szerint.

Szijártó János

Május 3-án és 4-én az érdeklődők megismerkedhetnek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részt vehetnek középkori lakomán, lovasíjászati és harcászati bemutatón, jelmezes felvonuláson, valamint megelevenedik Tomaj jurtája és háztartása egy korabeli vásárral egybekötve. A régi, hagyományos kézművesmesterségek műhelytitkaiba is bepillanthatnak az érdeklődők, sőt, sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével és korabeli táncok tanulásával is várják az érdeklődőket.

Kulcsár-Székely Attila, Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye vezetője hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az önkormányzat támogatásával és lelkes kollégái segítségével az egyedülálló történelmi- és gasztrofesztivált, a Tomaj lakomáját
Kulcsár-Székely Attila, Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye vezetője hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az önkormányzat támogatásával és lelkes kollégái segítségével az egyedülálló történelmi és gasztrofesztivált, a Tomaj lakomáját
Fotó: Szijártó János/Napló

Ezzel együtt Szent István-korabeli, Tomaj nemzetségbeli ételek és italok sokaságával vár mindenkit az I. Tomaj Lakomája. Ha valakit érdekel, milyen ízű lehetett a kumisz, vagy megkóstolná az áldost, a gulyás elődjét, és az üstönyt, az ősi pörköltet, esetleg a nyárson sült ürü- vagy vaddisznócombot, akkor a fesztiválon erre is lehetősége nyílik. Az előzményekről Kulcsár-Székely Attila színművész, Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye vezetője elmondta, tisztában volt vele, hogy nagy fába vágja fejszéjét, amikor kollégáival nekilátott a szervezésnek, ám azt nem gondolta, hogy éppen a kumisz okozza azt a kritikus pontot, amelynek beszerzése a legtöbb utánajárást igényelte tőle. – Hónapokon át kerestem a kapcsolatokat, eljutottam Mongólia magyarországi nagykövetéig. Tény, hogy itthon készül a kumisz a hasonló fesztiválokhoz, csakhogy az a probléma, hogy nem ilyenkor. Júniusra vállalta volna az egyik legismertebb hazai szakember az enyhén erjesztett, alkoholos kancatej készítését, mivel most még a kiscsikóknak van szükségük a tejre. Már lemondtam erről, aztán valahogy a sors mégis úgy hozta, hogy sikerült egy jó kapcsolatot találnunk, így minden a tervek szerint halad a hétvégi fesztivál vonatkozásában – mondta Kulcsár-Székely Attila.

A program második napján, május 4-én, szombaton, 15 órakor Navracsics Tibor miniszter és Krisztin N. László polgármester felavatja a nemrég teljeskörűen felújított badacsonytomaji Fő utcát, amely a fesztivál helyszíneként is szolgál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában