Program- és túraajánló

2024.05.02. 20:00

Hova menjek május első hétvégéjén a Bakonyban? 3 + 6 tipp kilátókkal, gombászással

Kilátók nyújtotta panorámára, születésnapos piac tortaversenyére hívjuk fel azok figyelmét, akik május első hétvégéjén a Magas-Bakonyban szeretnének túrázni, kikapcsolódni. Érdekesnek ígérkezik a pódiumbeszélgetés, amin helytörténeti kutatásokat végző színésznő vesz részt Bakonyszücsön, és még van pár jó tippünk, kiránduláshoz anyák napja apropóján is.

Rimányi Zita

1. Szülinapi piaci zsongás a Bakony fővárosában

Szülinapi zsongás és piac címmel szerveznek programokat a zirci vásártéren május 4-én, szombaton 8 és 12 óra között. Két évforduló is okot ad a rendezvényre: kétéves az újraszervezett zirci piac, negyven éve város Zirc. Autókiállítás lesz a Bakonyi Veterán Klubnak köszönhetően, és street food ételek is várják a piacra látogatókat az árusok mellett. Esőnap: május 11. 

Vándorbot vagy bodzavessző varázspálcának, mindegy. A Cuha völgyében a patak mentén mesés túraút vezet Zircről Porva-Csesznekre
Vándorbot vagy bodzavessző varázspálcának, mindegy. A Cuha völgyében a patak mentén mesés túraút vezet Zircről Porva-Csesznekre
Fotó: Rimányi Zita/Napló

2. Bakonyszücs hagyományait ünnepli

A Szülőföldünk Bakonyszücs című könyvet mutatják be Bakonyszücsön, és a kétnyelvű helytörténeti kötet megjelenése alkalmából ünnepséget szervez a falu. Május 4-én, szombaton 14 órakor kezdődik a szentmise, utána emlékfát ültetnek a helyiek. Kultúrműsor lesz 15 órától sváb énekekkel, táncokkal, mesékkel és régi magyar dalokkal. A pódiumbeszélgetés a kötet szerzőivel, Holczinger Szandrával és Wágenhoffer Gergellyel 16 órakor kezdődik. A programokhoz archív fotók kiállítása kapcsolódik, archív hangfelvételeket hallhatunk a falumúzeumban, és lesz termelői vásár, kézműves-foglalkozás is. 

3. Hangfürdő a Bakonyban

Hangfürdőt tartanak a bakonykoppányi faluházban május 3-án 18 órától gongokkal és tibeti hangtálakkal. 

1. Pite és Vacak kilátót ajánl

A polányi pulipár nemrégiben a Fekete Istvánról elnevezett építményt a 486 méter magas Kis-Bükk hegyen szaglászhatta körbe. A 2014-ben épített, 19,56 méter magas kilátóra csak gazdijaik merészkedtek fel, onnan csodálatos panoráma nyílik a Déli-Bakony hegyeire, a Miklós-Pál-hegyre és a társai fölé magasodó Kab-hegyre is, de északi irányban a Som-hegy és a Kőris-hegy is látható. Ez olvasónk, Dávid Barbara leveléből derült ki.

Pite és Vacak, azaz a polányi pulipár és gazdijaik sok csodás helyen jártak már a Bakonyban, érdemes követni példájukat
Pite és Vacak, azaz a polányi pulipár és gazdijaik sok csodás helyen jártak már a Bakonyban, érdemes követni példájukat 
Fotó: Dávid Barbara/olvasó

2. Panoráma a Káli-medencére és a Balatonra

Az Eötvös Károly-kilátóról, a Fekete-hegyről küldött képeket olvasónk, Mészöly János. Fotói is tanúsítják, hogy csodálatos panoráma nyílik onnan a Káli-medencére és a Balatonra.

Az Eötvös Károly kilátóról, a Fekete-hegyről csodálatos panoráma nyílik a Káli-medencére és a Balatonra
Az Eötvös Károly-kilátóról, a Fekete-hegyről csodálatos panoráma nyílik a Káli-medencére és a Balatonra
Fotó: Mészöly János/olvasó

3. Túrázás anyák napja alkalmából

A Szelfi Off Túra csoport május 4-én, 16 órától anyák napja alkalmából a csengő-hegyi kilátóhoz szervez túrát. A találkozó Felsőperénél a táblás fánál, a hármas elágazónál lesz. Előzetes regisztráció szükséges. A szülők a gyerekekkel együtt vehetnek részt a programon.

4. A III. Tés, Római-fürdő, Tavasz gyalogos teljesítménytúra

A Gaja-völgy Egyesület gyalogos teljesítménytúrát szervez május 4-én, szombaton. A rajt 7 és 12 óra között lesz a tési faluháznál. A III. Tés, Római-fürdő, Tavasz gyalogos teljesítménytúrán meg is lehet duplázni a távot. A részvételhez regisztráció szükséges.

5. Zirctől Porva-Csesznekig a Cuha völgyében

Hódnyomokat kereshet a Cuha völgyében, a Zircről Porva-Csesznek vasútállomásra vezető turistaúton, és találhat is, de ennél kedvesebb felfedezés lehet a bakonyi patak által kialakított plázs, a szív alakú kaput formáló virágzó faágak látványa, a túrázók útját kísérő, nyugtatóan ható csobogás. Változatos az erdő képe a Cuha völgyében, pedig szinte végig a patak és a vasúti pálya mellett halad a túraútvonal, olykor látványos sziklák, magasodó hegyoldalak tövében. Hét és fél kilométeres a túra távja Zirc központjából Porva-Csesznek állomásig, így a legtöbben az oda- vagy a visszautat vonaton teszik meg. Porva-Cseszneken hétvégente, ünnepnapokon és nyáron nyitva van a vasútállomás épületében a büfé, akik szeretik a retró hangulatot, különösen értékelni fogják. Zirc és Porva-Csesznek között ötször kell átkelnünk a patakon. Bodzaágat szedtünk varázspálcának, mert Harry Pottertől tudjuk, hogy abból készülhet a legerősebb, és felismerhetjük Vízipók-Csodapók zsörtölődő barátját, a hátonúszó poloskát. Hiába, no, mesésen szép az Öreg-Bakony.  

6. Gombatúra Csesznekre

A Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoport túrát szervez szombatra a Bakonyba, Győri Krisztina gombaszakellenőr vezetésével. A táv mintegy 9 kilométeres, mezőket, fasorokat érint, a terep lejtős. A találkozó 9.15 és  9.30 között lesz Csesznek közelében, de előzetes regisztráció szükséges. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában