Pápa

2013.02.10. 13:04

A házasságnak bizalomra, őszinteségre, szeretetre kell épülnie

Egyesületünk a házasság intézményét népszerűsítve arra hívja fel a figyelmet, hogy nagycsaládban élni nemcsak áldozatot, de rengeteg örömet is jelent. A jó házasság titka pedig a türelem, a bizalom és az őszinteség.

Nagy Imre

Ezeket a gondolatokat fogalmazta meg többek között Krasztel Lászlóné, a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületének elnöke a házasság világnapja alkalmából szervezett közös délutánon. Nagyrendezvényeik közé már harmadik éve illesztik be a világnapról való megemlékezést, ezt idén a gazdasági helyzetüket tárgyaló közgyűléssel,majd kötetlen beszélgetéssel kötötték össze. A Boszorkánykonyhán tartott alkalomra a tagcsaládokban élő gyerekeket is hívták, nekik kézműves foglalkozást tartottak.

- Mi úgy gondoljuk, hogy a házasság egy férfi és egy nő törvényesített kapcsolatáról szól. Sokan sokféleképpen vélekednek róla, de tény, hogy összetartó erő. Én tizennyolc éve vagyok együtt a férjemmel, négy gyermekünk van, és nincsenek alapvető problémáink. Mi a titok? Ha nagy a vita, mert ez azért előfordul, akkor az egyik félnek engedni kell - mosolyog az egyesület elnöke, aki bízik abban, hogy ha legutóbbi pályázatuk támogatást kap, akkor egy hosszabb programsorozattal népszerűsíthetik a házasság intézményét, a nagycsaládokat.

(Fotó: Nagy Imre)

A beszélgetés keretében a résztvevők, főként saját példájukon mutatták be, miért működik jól a házasságuk. Általános véleményük az, hogy annak mindig a bizalomra, a mindennapos szeretetre és őszinteségre kell épülnie.

 

Amerikából az 1980-as években indult útjára az a mozgalom, ami a házasságvilágnapja néven vált ismeretté. Világszerte február második vasárnapján ünneplik. A nap célja annak népszerűsítése, hogy az egészséges társadalom alapja a jó házasságon nyugvó egészséges család. A házasság világnapjának szimbóluma egy férfit és egy nőt jelképező, gyertyára emlékeztető forma. Azt fejezi ki, hogy a házastársi szeretet fényt áraszt a világra. A házastárs melletti döntés folyamatos kihívás a szeretet gyakorlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!