Közvélemény-kutatás

2024.05.07. 06:23

A Fidesz–KDNP nagy fölénnyel vezet egy hónappal az EP-választás előtt

Akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat az EP-választáson – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A második helyen Magyar Péter pártja áll, a harmadikon a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója, utánuk jön a Kétfarkú Kutya Párt. Eközben a Momentum és a Jobbik önállóan már nem jutna be az Európai Parlamentbe.

MW

Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A pártok első megmérettetése az európai parlamenti választások előtt a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes aláírás összegyűjtése volt. A kormánypártok elsőként adták le az összegyűjtött ajánlásokat, azonban voltak olyan listát bejelentő pártok amelyeknek még az induláshoz szükséges aláírás-mennyiség sem gyűlt össze: Jakab Péter pártjának a mozgósítás is gondot okozott, így nem indulhat a választáson – írták.

A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogyan szerepelnének a pártok különböző választási helyzetekben.

akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat az EP-választáson
Fotó: Nézőpont Intézet

Továbbra is a Fidesz–KDNP listája (48 százalék) vezeti a pártversenyt egy hónappal az európai parlamenti választások előtt,

miközben egy országgyűlési választáson 44 százalékot érne el, ami a 2014-es hazai választási eredményének felelne meg. A különbség oka, hogy a Fidesz szimpatizánsai aktívabbnak mondták magukat a közelgő európai parlamenti választáson, mint a jelenleg tét nélküli és távolibb országgyűlési választások esetében – mutatott rá a Nézőpont Intézet.

A kormány jobboldali ellenzéke is megalapozottan reménykedhet a mandátumszerzésben. A Mi Hazánk Mozgalom nemcsak a magyar parlamentbe jutna be (6 százalék) nagy valószínűséggel, de 5 százalékos eredményével EP-mandátumot is szerezhetne – ismertették.

A baloldalnak több nagy vesztese is lenne mind az itthoni, mind az európai megmérettetésen.

Az ellenzékváltó hangulatot meglovagolva jelenleg Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a legnépszerűbb ellenzéki párt (egy „most vasárnapi” EP-választáson 21 százalékos támogatottsággal), mely mellett a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd közös lista (12 százalék), illetve a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék) jelenti a másik két baloldali pólust – közölték.

Jakab Péter listaállítási kudarca miatt kevesebb baloldali szavazat veszhet el az EP-választáson, miután Jakab Péter mintegy 2 százaléknyi szavazótábora a másodlagos preferenciák alapján Magyar Péter pártját és a Gyurcsány-koalíciót erősítheti, mellyel a Nézőpont Intézet becslésében is számolt.

Az öt évvel ezelőtt még EP-mandátumot szerző Momentum (1 százalék) és Jobbik (1 százalék) az 5 százalékos küszöb közelébe se érnek, Vona Gábor pártja (3 százalék) ugyan megelőzi őket, de szintén nem számolhat bejutással. Szintén távol áll a mandátumszerzés lehetőségétől az önállóan induló LMP (1 százalék) és Márki-Zay Péter pártja (1 százalék) is – jelezték.

A baloldali pártok támogatottságát tekintve nem mutatkozik jelentős különbség egy „most vasárnapi” országgyűlési és európai parlamenti választás esetében. Magyar Péter pártja (22 százalék) és a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció (13 százalék) is csupán 1-1 százalékponttal érne el magasabb arányt egy országgyűlési, mint az EP-választáson. A többi baloldali párt közül egyedül az MKKP (7 százalék) jutna be önállóan az Országgyűlésbe is – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában