Értékek

2024.04.20. 12:00

Rangos elismerés az ajkai bányász hagyományok őrzéséért

Együtt egymásért kitüntetéssel ismerte el az ajkai önkormányzat Blaskó Sándor tevékenységét, aki hosszú idő óta kiemelkedő munkát végez a város bányászati hagyományai és az iparág értékeinek megőrzéséért, a bányász közösség összetartásáért.

Tisler Anna

A díszoklevelet Schwartz Béla polgármester adta át a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör gyűlésén a Padragkúti Művelődési Házban a napokban. A méltatásban a polgármester elmondta, hogy a 80 esztendős Blaskó Sándor egész életét meghatározza a közösségért való tevékenykedés. Szaktudása, kitartása, állhatatossága példaértékű. A jövőre fennállása 20. évfordulóját ünneplő kör és a bányászkollégák nevében Karnics Miklós, a szervezet elnöke adta át az ajándékot. 

Blaskó Sándor, Schwartz Béla és Karnics Miklós az ünnepségen Fotó: Gyarmati László 

Blaskó Sándor köszöntőjében kijelentette, hogy az elismerést nem csak ő, hanem a bányász hagyományőrző közösség kapta. Elmondta, hogy az összes felmenője anyai és apai ágon bányász volt, valamint két fia is dolgozott a bányában. A közösségi szerepvállalása fiatal koráig nyúlik vissza, 16 évesen Budapesten a kollégiumban már ilyen tevékenységet is folytatott. Fiatalon nyugdíjazták a bányától. Egykori kollégájával, Paksa Jenővel találkozott, amikor említette neki, hogy kellene alapítani egy bányász egyesületet. A bányászat a 139 éve alatt sokat adott a városnak, fontos, hogy megőrizzék az utókornak annak szellemi és tárgyi örökségét, húzta alá a díjazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában