A nagycsaládosok egyesülete ünnepelte a házasságot

Pápa - Minden házasság tulajdonképpen két házasság: az egyik a nő, a másik a férfi fejében létezik, s a kettő néha homlokegyenest eltérő. Annyi bizonyos - mondták a házasság világnapját ünneplő nagycsaládosok -, hogy kellő odafigyeléssel, türelemmel és toleranciával hosszú időn át működőképes lehet.

Nagy Imre

Mindez a várkastélybeli összejövetelen hangzott el szombaton délután, ahova a szülők, mint eddig minden rendezvényükre, a gyerekeket is elvitték. A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesület vezetői és tagjai először ünnepelték a jeles alkalmat, ezzel egyben hagyományt is szándékoztak teremteni a városban. A fórum, aminek célja, hogy a résztvevők elmondják, megosszák egymással saját tapasztalataikat a házasságról, kötetlen és vidám együttlétté alakult, amikor a tagok "kivesézték" a hivatalos párkapcsolat jó és kevésbé jó oldalait.

Előbb azonban Krasztel Lászlóné, az egyesület elnöke szólt köszöntőjében a világnap eredetéről, majd a jelenkori házasságokkal kapcsolatos statisztikai adatokról. A tények nem túl szívderítőek: ma minden harmadik házasság végződik válással Európában, és minden második gyermek élettársi kapcsolatban születik.

- A házasság intézménye korántsem konfliktusmentes - mondták el a résztvevők. Az is igaz, hogy nem minden felmerülő probléma megoldható. De ezekkel is tudni kell együtt élni. A kapcsolat másik sarkalatos pontja az önzés, de hosszú távon fenn kell tartani az egyensúlyt, minden felmerülő gondot meg kell beszélni, és sűrűn gyakorolni a megbocsátás erényét. Az egyesület titkára Zorbát idézte, amikor mindezt szemléltette. A film felejthetetlen mondata így szól: - Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan.

 

Az egyesült államokbeli Baton Rouge polgármestere és Louisiana állam kormányzója kezdeményezett akciót a házasságkötések drasztikus csökkenése megállításáért. Programjuk olyan sikeresnek bizonyult, hogy 1983-tól szinte az egész világon elterjedt, és a házasság világnapja elnevezést kapta, amit minden év februárjának második vasárnapján ünnepelnek. Az USA-ban az esemény már átalakult a Valentin-napig tartó házasság hetévé. Magyarországon a házasság világnapját a nagycsaládos egyesületek kezdeményezésére kezdték ünnepelni az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!