Balatonfűzfő

2013.04.06. 18:08

Űrutazásáról mesélt Farkas Berci

Az ország első és egyetlen űrhajósa, Farkas Bertalan, vagy, ahogy mindenki emlegeti, Farkas Berci volt a vendége a Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpontnak szombaton, az intézmény felújításának egyéves évfordulója alkalmából.

Halmos György

A rendezvény másik apropója az évforduló mellett az volt, hogy Farkas Bertalan 33 évvel ezelőtt, 1980. május 26-án indult útnak a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén a világűrbe.

Az asztronauta két előadást tartott, az elsőt gyerekeknek, amelyen sok humorral fűszerezve mesélt a felkészülésről, az űrben töltött egy hetes időszakáról. Korabeli felvételeken mutatta be az űrhajósok életét, azokat az orvosbiológiai, fizikai kísérleteket, amelyeket a május 28-ai összekapcsolódás után a Szaljut-6 űrhajón végzett társaival, így parancsnokával Valerij Kubaszovval, Leonyid Popovval, Valerij Rjuminnal. Részletesen beszélt a gravitáció okozta nehézségekről, képeket mutatott a magyar űrkutatás talán legismertebb fejlesztéséről, a Pille dózismérőről is, ami igen korszerűnek számított akkor.

(Fotó: Orosz Péter)

A gyerekekkel folytatott beszélgetés után az előadótermet felnőttek töltötték meg, akik a bemutató előtt nosztalgiával vegyes izgatottsággal idézték fel az űrutazás napját. Voltak, akik arra is emlékeztek, hogy a rakéta fellövése egy hétfői napra esett, ezért rendkívüli adásnapot tartottak a jeles alkalomból. Akadt olyan felnőtt is, aki emlékezett arra, hogy az űrhajós a Tv Macival mesét mondott, amikor bejelentkezett.

Farkas Bertalan megemlítette, hogy az űrhajósok jó barátságban vannak egymással, ma is rendszeresen tartják, a kapcsolatot, együtt dolgoznak, például az első női űrhajós, Tyereskova hamarosan Magyarországra látogat, az ő meghívásának eleget téve. Kitért arra is, hogy próbáltak Magyari Béla (a program tartalékűrhajósa) és ő közötte mesterségesen feszültséget generálni, de ők mindketten tudták, hogy a világűrbe csak egyikük mehet. A döntés hátteréről ma is sok a találgatás, de őket soha nem tájékoztatták az okról, elfogadták, mert katonák voltak.

Megható volt az a pillanat, amikor az egyik érdeklődő aláíratta az űrhajóssal azt a könyvet, amit 33 évvel ezelőtt egyszer már dedikált Farkas Bertalan, miután a visszatérést követően országjáró körútja során több településére, így Veszprémbe is ellátogatott. Kevesen tudták, de büszkeségre adhat okot, hogy Magyarország az 1980-as űrutazással a nemzetek sorában hetedikként küldött űrhajóst a világűrbe.

A rendezvény végén távcsöves bemutatót tartottak a csillagvizsgálóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!